Bolognese saus

 

Deze pagina beschrijft de bereiding van een originele Italiaanse Bolognese saus (naar een recept van Carlucci).

Erg lekker bij deze saus zijn gekruide gehaktballen .

IngrediŽnten :

 

l 1 kilo tomaten (mag ook vervangen worden door een liter tomatensaus)
l 2 uien
l 3 teentjes knoflook
l 3 rode chilli's
l desertlepel zeezout
l klontje boter
l 2 eetlepels olijfolie
l 1 glas rode wijn
l 500 gram gehakt

 

We starten met het klaarleggen van alle ingrediŽnten :


Snijdt de uien in kleine stukjes.


In een braadketel maak je de boter warm. Voeg evenveel olijfolie als boter toe, dus een verhouding van 1 op 1. Zorg er voor dat het mengsel niet te warm wordt.

Voeg de vers gesneden uien toe en roer het geheel goed om. Tijdens het bakken de uien niet te vaak omroeren.


Intussen pellen we de knoflook en snijden deze in kleine stukjes.

Ook de chilli's moet in kleine stukjes gesneden worden, maar eerst verwijderen we het meeste van de zaadlijsten die in de chilli's zitten. Als je vantevoren je handen met olijfolie inwrijft, voorkom je dat je achteraf "pepervingers" hebt. De olijfolie bindt namelijk de peperbestanddelen en je handen blijven pepervrij.


Pas als de uien echt goed bruin zijn voegen we de knoflook en de chilli's toe. Ze hoeven maar heel even (halve minuut) te bakken.

Dus nu nog niet :

Maar nu :


En het gehakt gaat in de pan. Meteen wat zeezout toevoegen. En af en toe het gehakt goed losroeren, zodat het mooi aangebraden wordt.


Zodra het gehakt goed is aangebraden (niet bruin laten worden), heeft het wijn nodig. Omdat gehakt vlees is, en zoals de Italianen zeggen : "Vlees houdt van wijn".

Belangrijk is meteen na het toevoegen van de wijn de pan te laten sudderen zodat de alcohol verdampt. Pas wanneer de scherpe geur van het verdampende alcohol weg is, voegen we tomaten toe.


We laten de pan, zonder deksel, lekker braden op een laag vuur. Af en toe het geheel omroeren zodat de tomaten goed gaar worden en hun sappen vrijgeven.

En nu gaat de deksel erop en gaat de pan op een laag vuur. Zo laag mogelijk ; de saus moet net aan de kook blijven. We laten de pan zo een uur onaangeroerd pruttelen. Dan bekijken we hoe de consistentie van het geheel is : Dus is het te dik of te slap. Afhankelijk daarvan gaat de deksel eraf of juist niet. De totale tijd dat de pan op laag vuur staat te pruttelen is tenminste 3 uur. Ik laat het vaak 5 uur pruttelen, zeker als ik verse tomaten gebruik.


 


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/