Spaghetti met mosselen

 

Dit is een recept dat je in staat stelt snel een heerlijke spaghetti op tafel te zetten.

De mosselen kun je vooraf koken, maar je kunt ze ook op markt, in de supermarkt of bij de vishandel voorgekookt kopen. Ze zijn ook te koop in glas, en dan zijn ze langer houdbaar. Zorg er altijd voor dat je neutraal smakende mosselen gebruikt, dus zonder toevoeging van sausjes of zo.

De ingrediënten (voor drie personen) :

  • een paar takjes verse peterselie (per persoon één takje) of gedroogde peterselie (bij gedroogde peterselie één eetlepel per persoon)
  • 300 gram gekookte mosselen (per persoon 100 gram)
  • 3 uien (per persoon één ui)
  • 3 dikke teentjes knoflook (één teen per persoon), eventueel meer knoflook naar smaak
  • vers gemalen witte peper
  • zeezout


Haal de schil van de uien af en snipper de uien in kleine stukjes.


Haal de schil van de teentjes knoflook en snij de knoflook in kleine stukjes. Als je een knoflookpersje wilt gebruiken, hou er dan rekening mee dat de knoflook dan een papje wordt en veel meer smaak afgeeft. Je kunt dan volstaan met minder knoflook.

Tijdens het snijden van de knoflook worden de celwanden in de knoflook beschadigd en komen vluchtige smaakstoffen vrij. Die ruik je. Deze smaakstoffen binden heel snel met het zuurstof in de lucht en vormen zo een bittere smaak. Dat is jammer, want je wilt juist de mooie smaak van de knoflook behouden voor je gerecht. Welnu, als je zeezout toevoegt zal deze binden met de smaakstoffen in de knoflook en blijft de smaak behouden. Dit is een oud trucje, en sinds ik het weet en toepas doe ik het altijd zo. Het verschil is verbluffend.


Snij de dikke stelen van de peterselie af en snij de peterselie in stukjes.


Zet een pan water op het vuur en breng dat aan de kook. Als het kookt voeg je zeezout toe. Zodra het water weer kook gaat de spaghetti in de pan. Afhankelijk van het type spaghetti kun je beginnen met het maken van de saus. De saus maak je in 6-8 minuten, dus heel snel.

Neem erg goede olijfolie, liefst extra vergine (vierge) want de olie vormt de basis van de saus en die proef je straks in het gerecht.

Verwarm de pan, maar laat de olie niet heet worden. Voeg de uien toe.

Roer ze goed door en laat ze 3-4 minuten bakken. Ze worden glazig.

Voeg de knoflook toe. Meteen ruik je de sterke geur van bakkende knoflook.

De knoflook laat je 1-2 minuten bakken, voeg dan de (uitgelekte) gekookte mosselen toe.

Omroeren.

Voeg peper en zout naar smaak toe.

Voeg nu de spaghetti toe. De spaghetti, die beetgaar moet zijn, mag je zeker niet te gaar laten worden. Anders wordt het nu een grote brei, een deegbal, en dat is niet lekker.

Voeg de fijngesneden peterselie toe.

Omroeren en je kunt serveren.

Dit is voldoende voor drie personen. Serveer er eventueel geraspte kaas bij.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/