Snijbonen en patison in kaassaus

 

De patison is in seizoen, en die unieke kans mag ik niet laten lopen. Vandaar dit eenvoudige gerecht met patison, snijboontjes (ook in seizoen), uitgebakken bacon en een gebonden kaassaus.

Mocht je het gerecht te machtig lijken, dan kun je de uitgebakken bacon gerust weglaten. En de patison kun je ook vervangen door bloemkool. Werkt ook goed bij dit gerecht.

De ingrediënten :

  • 1 patison
  • 50 gram tarwemeel (bloem)
  • 100 gram dungesneden bacon
  • 100 gram oude kaas
  • 50 gram boter
  • 50 gram Gorgonzola kaas
  • 400 gram snijboontjes
  • melk, je hebt circa 400 ml nodig
  • peper en zout naar smaak (niet afgebeeld)

De snijboontjes ontdoen van de twee uiteinden.

Dan de boontjes wassen.

En daarna de boontjes in stukken van 1 tot 2 cm snijden.


De patison, die een harde schil heeft, moet geschild worden. Na het schillen zul je ontdekken dat de patison heerlijk zacht vruchtvlees heeft, dat een beetje lijkt op een raabje.

De patison in stukken snijden.

In de kern zit het zaadhuis met daarin de zaden. Die snij je weg.


Als je bacon gebruikt, bak die dan lekker knapperig. Dat kan in de oven, op een bakpapiertje, maar het kan ook in een pan met een antiaanpak laag, waarin je de bacon zonder toevoeging van boter of olie bakt.


De snijboontjes en de patison in een pan bijna onder water zetten en aan de kook brengen, de groenten moeten 15 minuten koken. Eventueel kun je een beetje zout toevoegen zodra de groenten koken.


Even snel een roux maken, dus een basis voor gebonden saus. In een pannetje verwarm je 50 gram boter, die je niet bruin mag laten worden.

Zodra de boter gesmolten is voeg je in één keer 50 gram tarwemeel (bloem) toe.

Omroeren, en dat blijven doen. In de eerste twee minuten ruik je een sterke tarwe-lucht. Zodra die verdwenen is, is de roux gaar en kun je vocht gaan toevoegen.

Voeg beetje bij beetje 400 ml melk toe. Dus telkens een scheutje, dan goed doorroeren, en weer een scheutje, etc.

Zodra alle melk in de pan is voeg je de kaas toe. Je kunt allerlei soorten kaas nemen, maar ik neem graag kaas die goed en pittig smaakt, dan wordt de saus ook sterker. Ik neem 50 gram Italiaanse Gorgonzola, en 100 gram geraspte oude (Goudse) kaas.

Als de saus te dik wordt, hetgeen afhangt van de soort en hoeveelheid kaas die je neemt, dan kun je gerust nog wat melk toevoegen.


De gekookte groenten uitserveren op een schaal, en de bacon er overheen leggen. Je kunt uiteraard ook meteen serveren op twee eetborden.

Daarna het geheel met de gebonden kaassaus overgieten...

De portie is voldoende voor 2 personen, en er hoeft niets bij. Echter een beetje brood met een koel glas rosé vult de maaltijd prima aan.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/