Salade met tomaat, citroen en radijs

 

Deze heerlijke salade van tomaat, citroen en radijs is heel speciaal: De citroen wordt gebakken en vormt daardoor heerlijke complexe suikers. Mmmmm. Zuur, zoet en bitter tegelijk. Heel erg lekker...

De salade is geschikt voor drie personen, maar het recept is zo opgebouwd dat je de hoeveelheid/aantal personen gemakkelijk kunt vergroten of verkleinen.
In de salade verwerk ik kaas. Niet iedereen is daar gek op. Wil je de kaas weglaten, vervang deze dan door het vruchtvlees van walnoten en een heel klein scheutje azijn. Reken per persoon 7 walnoten en een halve theelepel azijn. Oh ja, in het recept gebruik ik één citroen per persoon. Hierdoor proef je in de salade goed dat er ook citroen in zit. Als je niet zo van die smaak gecharmeerd bent, neem dan bv een kwart of een halve citroen per persoon.

De ingrediënten:

  • een bos radijsjes inclusief blad (circa 21 radijsjes, 7 radijsjes per persoon)
  • 3 goede verse citroenen (1 citroen per persoon)
  • 6 rijpe tomaten (2 tomaten per persoon)
  • 300 gram jonge of jong belegen kaas (per persoon 100 gram)
  • verse gemalen nootmuskaat (dat deze vers is, is erg belangrijk)
  • gemalen witte peper , vers uit de molen
  • gemalen zeezout


Van de radijs gebruik ik alles behalve het worteltje. De blaadjes worden dus ook gebruikt, als een kruid (zie verder).

Snij de blaadjes van de radijs af en leg deze apart.

Het worteltje kan eraf en gaat weg.

Mmmm. Wat zijn ze toch mooi....

De radijsjes in stukjes snijden, waarbij je niet te lang moet doorgaan. Er mogen best nog grotere stukken (circa 1/8 radijsje) in zitten.


De blaadjes van de radijs (inclusief steeltjes) worden ook gebruikt. Hier zit een naar mosterd smakende stof in (allyl isothiocyanaat) die doortastend en ietwat peperig doorkomt. Als je de blaadjes fijn snijdt en de toepassing dus als kruid gebruikt krijg je een heel fraaie mosterdachtige smaak in de salade. Erg lekker en waarom deze heerlijke smaak niet gebruiken ?

De blaadjes inclusief steeltjes fijnsnijden.


Verwijder de groene steeleindjes van de tomaat. De tomaat is een bes, familie van de plantensoort nachtschade. Hiervan zijn de groene delen giftig (als je er veel van eet). Daarom bij een tomaat nooit het groene deel gebruiken.

Snij de tomaat in schijfjes en daarna in mooie blokjes.


De citroen is een zure vrucht, die heel veel suikers bevat. Omdat het zuur overheerst smaakt de citroen zuur. Echter, als je de citroen bakt kun je door de juiste bereiding het zuur omzetten in aromatische smaakvolle suikers. Naast een zoete smaak krijg je heerlijke karamels cadeau !!!

Snij de beide uiteinden van de citroen net tot aan het sappige binnenste af. Die uiteinden doe je weg.

Snij de citroen vervolgens in acht stukken (partjes).

Van de partjes verwijder je de bittere witte delen en de zaadjes.

Snij de partjes in stukjes, circa 6 stukjes per partje.

De citroen wordt zodadelijk gebakken, dus het is nog niet af.


Verwijder de harde buitenkant, de korst, van de kaas.

De korst wordt niet gebruikt.
Snij vervolgens de plak kaas in niet al te dikke (circa 1 cm) plakken.

Om ze daarna overdwars in repen te snijden.

En wederom overdwars in blokjes snijden.


Herinner je je nog de citroen? Welnu, die wordt nu gebakken.
Neem een grote platte pan met een anti-aanbak laag. Bak de citroen op redelijk fors vuur zonder olie of vet.

Verdeel de citroen goed over de pan, je wilt zo veel mogelijk oppervlak hebben. Hierdoor kan het vocht uit de citroen optimaal verdampen.

Zodra het grootste deel van het vocht uit de citroen is weggekookt voeg je gemalen zeezout toe. Waarom nu en niet eerder (of later)? Welnu, de citroen is nu door-en-door warm en kan het zout meteen opnemen. Die opname werkt het beste bij een temperatuur tussen de 70 en 90 graden. En die heb je nu. Is het te koud, dan slaat het zout neer en krijg je bittere smaken. Is het te warm, dan verbrand het zout en heb je geen reactie. Echter, voeg je het zout toe op het moment dat de citroen goed warm is en lekker staat te pruttelen in eigen vocht, dan zal het zout meteen met de citroen gaan reageren. Er worden heerlijke enzymreacties opgestart die de karamelisatie voorbereiden. Je hebt niet veel zout nodig, gewoon een beetje om de reacties op gang te helpen.

Nu heel goed opletten. Exact op het moment dat alle vocht is verdampt voeg je olijfolie (geen extra vierge, dus eenvoudige olie) toe. Per citroen één eetlepel. De olie helpt het proces van het karameliseren, want de temperatuur van het geheel gaat nu snel naar 140 tot 150 graden Celsius omhoog. Draai het vuur naar een matige stand, want je wilt het geheel niet verbranden.

Na enkele minuten voeg je een handje suiker toe (gewone witte kristalsuiker, andere suiker mag ook). Per citroen circa één eetlepel. Deze toevoeging doe je om extra smaak te krijgen, de suiker wordt namelijk meteen omgezet in karamel-suikers en ondersteund op die manier de nu vormende suikers in de citroen.

Zodra de citroen goed is aangebruind stop je. Draai het vuur uit, schraap alle aanbaksels los en schep het geheel in een kommetje. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.


De salade kan opgemaakt worden. Voeg de kaas, tomaat, radijsblad en radijsjes in een kom tezamen.

De gebakken citroen erbij.

Mengen.

En nu een heel bolletje nootmuskaat er bij raspen.

Ja, echt, een heel nootje per drie personen.

Vers gemalen witte peper (uit de molen) erbij, een mespuntje per persoon. Naar smaak aan te passen.

Vers gemalen zeezout erbij, een mespuntje per persoon. Naar smaak aan te passen.

Mengen en wegzetten. Dek de kom af en zet hem tenminste een half uur in de koelkast. Langer is zelfs beter. Maak je geen zorgen over het vervliegen van de smaak van de nootmuskaat. Want deze is goed door de salade gemengd en de afgedekte salade is bij koelkasttemperatuur zo koud dat het vervliegen van de smaak langzaam gaat.

Je kunt de salade serveren met geroosterd stokbrood, goede lekkere olijfolie, en een paar blaadjes sla. Of als bijgerecht bij een pasta maaltijd serveren.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/