Rijst koken

 

Het koken van rijst hoeft niet moeilijk te zijn. Sterker nog : Als je een paar vuistregels in acht neemt, kan het niet mislukken.

We starten met goed basismateriaal, dat overal goed voorhanden is : Basmati rijst en een kookpannetje met deksel.

Per persoon reken je ongeveer 1 beker rijst, dat is ongeveer 150 gram. De rijst gaat in de pan.

Op de afbeelding is een portie voor twee personen afgebeeld.

De rijst moet gekookt worden met water. Voeg water aan de pan toe totdat de rijst een (gemiddelde) duimdikte onder water staat. Dat is ongeveer 1,5 centimeter.

Zet de pan met deksel op een matig vuur. Zodra de rijst kookt het vuur zo klein mogelijk maken : De rijst moet net aan de kook blijven.

Na ongeveer 10 tot 15 minuten is al het water door de rijst opgenomen, en moet het vuur uit. Laat de pan met de deksel erop nog tenminste 10 minuten nagaren.

Als je rijst maakt voor nasi, dus rijst om te bakken, dan moet de rijst goed zijn afgekoeld voordat je deze gaat bakken. De bereidingswijze van de rijst blijft identiek, maar je moet hem ruim van tevoren klaarmaken zodat hij goed is afgekoeld.

Uiteraard is rijst koken op een andere manier of met een rijstkoker ook prima, maar ik heb hier een recept gegeven dat altijd en overal werkt, dus ook op plaatsen waar geen weegschaaltje of rijstkoker is.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/