Pasta met gehaktballen in roomsaus

 

Een pastagerecht voor 6 tot 8 personen: Je kunt dit gerecht heel goed voorbereiden en je kunt dus tijdens het bezoek van de gasten niet te lang in de keuken hoeven te staan.

Braad gesnipperde uien bruin, blus ze af met een glas witte wijn, en voeg dan bouillon of fond toe. Tijdens het bruinen van de uien kun je de gehaktballen prepareren door gehakt te mengen met paneermeel, zout, fijngesneden basilicum en een rood pepertje. Voeg ze aan de saus toe en laat ze gaar worden. Maak de saus af met room en voeg zout en balsimico azijn naar smaak toe. Je kunt het gerecht invriezen, wat handig is als je het wilt verdelen in tweepersoons porties.

De ingrediŽnten:

 • 10 uien (dat is iets meer dan een kilo)
 • een bosje verse basilicum (of gedroogde)
 • 1 glas droge witte wijn, eventueel te vervangen door water
 • circa een liter runderbouillon of fond (ik heb 3 potjes van 400 ml runder fond genomen)
 • 400 gram (gerookte) spekreepjes
 • 1 kilo gehakt, half om half
 • 100 gram paneermeel
 • 3 eieren
 • 250 ml room
 • 1 rode chili peper
 • zout naar smaak
 • balsimico azijn naar smaak (niet afgebeeld)
 • boter en olijfolie (niet afgebeeld)


Schil de uien, en snij ze in kleine stukjes.

Bak de stukjes ui in een braadpan bruin. Dat duurt een uur en gedurende die tijd kun je de gehaktballen maken. De beschrijving van het bakken van de uien staat afgebeeld na de beschrijving van het maken van de gehaktballen.


Gehaktballen

Snij het steeleind van de chili af, je gebruikt dat deel niet.

De chili nu heel fijn snijden.


Was de basilicum.

De mooiste "kopjes" breek je af en leg je weg in een kommetje handwarm water. Je gebruikt die kopjes later als garnering.

Breek de blaadjes af.

De steeltjes gebruik je niet.

Snij de blaadjes heel fijn.

Ongeveer de helft van de fijngesneden basilicum stop je weg in een kommetje, dat je meteen goed afdekt. Je gebruikt dat later in de saus. De andere helft gaat in de ballen.


In een ruime kom ligt de fijngesneden basilicum en de fijngesneden chili peper.

Voeg het paneermeel toe.

Breek de eieren in de kom.

Voeg een theelepel zout toe. Niet meer dan dat, want het spek is al zout.

Meng het geheel.

Voeg twee eetlepels olijfolie toe, zodat je de smaak van de basilicum vrij maakt, en tevens een oplosmiddel voor de peperstoffen in de chili verschaft.

Voeg de stukjes spek toe en meng deze heel goed.

Voeg het gehakt toe.

Het is echt belangrijk het mengsel goed doorgemengd te hebben, dan krijg je veel mooiere homogene ballen. En de smaak van de basilicum en de chili wordt zo optimaal benut.


En nu ballen draaien.

Maak ballen ter grootte van een ping-pong balletje, een kleine mandarijn, een kleine tomaat, ongeveer de grootte van een kippeŽi.


De saus

In een fikse braadpan bak je de fijngesneden uien samen met een goede klont boter (50 gram) en een gelijke hoeveelheid olijfolie in rustig tempo mooi bruin. Doe dit door het vuur niet te hoog te zetten en uiteraard zonder deksel op de pan te werken. Roer niet te vaak, want dan krijg je niet die diepe bruine kleur. Roer ongeveer om de tien minuten, maar roer dan meteen goed: Schraap ook alle aanbaksels op de bodem van de pan goed los. Het bruinen duurt ongeveer een uur.
Kookweetje: Tijdens het bruinen worden aromatische stoffen in de ui omgezet in allerlei andere aromatische stoffen, waaronder suikers. De ui wordt dan ook zoet van smaak. Wist je dat tijdens dit bruinen wel 200 verschillende soorten aromatische stoffen gemaakt worden? En het bereiden op matig vuur, om de tien minuten omroeren, en bakken met gelijke hoeveelheid roomboter en olijfolie geeft een optimaal resultaat. Er worden heel veel lekker smakende stoffen gemaakt, en het gerecht krijgt een heel brede smaakbasis die je niet uit een potje of kant-en-klaar zakje krijgt...
Het bruinen duurt lang en is bewerkelijk en geeft een behoorlijke geur af. Maar de smaakbasis die je krijgt is dit meer dan waard. Bovendien, en dat vind ik minstens zo belangrijk, is de geur van het bakken heel erg kookstimulerend. Je krijgt gewoon zin om het gerecht echt goed te maken... Have fun while cooking...

Zodra de uien zijn gebruind afblussen met een glas droge witte wijn of water.

Het fond / de bouillon kan erbij.

En  nu de ballen erbij en het geheel aan de kook brengen.

Voeg wat zout toe, zulks naar smaak.

En balsimico azijn geeft een extra smaak, die hier goed past. Je kunt eventueel ook gewone azijn gebruiken. Hoeveelheid : 3 tot 4 eetlepels.

Voeg de fijngesneden basilicum toe.

En voeg de room toe.

Roer de room door de saus en draai het vuur laag. Het saus mag niet meer koken, want dan gaat de room schiften.

Nog wat bijkruiden met zout, zulks naar smaak.

De saus is klaar.

Serveren met schelpjes-pasta, en garneren met enkel stukjes basilicum.

Je kunt in plaats van schelpjes pasta ook spaghetti gebruiken:


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/