Macaroni met champignons en spek

 

Italiaanse pasta, macaroni in dit geval, kan een heel lekkere maaltijd zijn. Zeker als je er een lekkere saus met goede ingrediŽnten bij maakt.

De truc is de macaroni niet te laten "zwemmen" in de saus, en niet te veel verschillende ingrediŽnten te gebruiken. Hou het simpel. En daarom heb ik deze simpele macaroni gemaakt, waarbij ik uitsluitend gebruik maak van ingrediŽnten die eigenlijk altijd wel voorhanden zijn. Zo gebruik ik tomatenpuree i.p.v. verse tomaten, en gedroogde i.p.v. verse kruiden. Natuurlijk is koken met verse spullen fijner, maar ik wil laten zien dat je buiten de zomermaanden ook lekkere macaroni kunt maken.

Oh ja, je kunt ook ofwel de champignons ofwel het spek weglaten. Als variatie.

De ingrediŽnten :

  • een stuk gerookt spek (circa 250 gram)
  • 5 uien
  • 500 gram champignons
  • 1 glas rode wijn, eventueel te vervangen door een glas bouillon of water
  • knoflook, je hebt 3 flinke teentjes nodig
  • 500 gram macaroni
  • een blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel gedroogde fijngesneden tijm
  • 1 eetlepel gedroogde fijngesneden basilicum
  • 1 eetlepel zeezout kristallen

Breng het gerecht verder op smaak met zout en peper uit de molen.


Snij het stukje gerookt spek in stukjes. Maak de stukjes niet te klein, dus blokjes van 1 bij 1 cm, en dan spekdikte.


Snij de champignons in mooie schijfjes van circa een halve centimeter dik.


De uien schillen. Eťn ui snij ik heel fijn, en voeg ik pas later aan het gerecht toe. Die ui is bedoeld om een extra smaak aan het gerecht te geven. De andere vier uien snij ik in grove stukken en zal ik dadelijk goed bruin bakken, waardoor ze een zoete smaak krijgen. Die uien smaken dus heel anders dan de later toe te voegen fijngesneden ui. Je hebt dan een combinatie van bruin gebakken en zoete ui, tezamen met de scherp smakende glazige ui. Een zalig smaakpallet...


Van de knoflook breek ik drie flinke teentjes af, die ik ontdoe van het schilletje en zal gaan fijnsnijden.

Ik heb het zout toegevoegd. Dat voorkomt dat de knoflook tijdens het snijden met het zuurstof in de lucht zal reageren en een nare smaak zal krijgen. Het zout bind die specifieke moleculen uit het knoflook en zorgt er voor dat de knoflook tot in de pan vers blijft. En dus op die manier een heerlijke smaak afgeeft.


De bereiding

In een braadketel verwarm ik 30 gram boter en een gelijke hoeveelheid olijfolie.

De grof gesneden uien voeg ik toe en ga ik bruin bakken. Dus niet te vaak omroeren. Dit kan drie kwartier tot een uur duren op middelmatig vuur. Maar dan zijn de uien ook wel heerlijk zoet en zacht, en hebben ze een heerlijke smaak. Uniek.

Ik voeg de spekblokjes toe. Die ga ik lichtjes aanbraden.

Zodra ze zijn aangebraden voeg ik de fijngesneden knoflook toe.

Na 1 minuut voeg ik de gesneden champignons toe. Omdat deze vocht bevatten zal  de temperatuur in de pan dalen van zo'n 150 graden naar 100 graden, en zal het heftige bakproces veel milder worden. Dat wil ik ook, want als je knoflook langer dan een minuut op die hoge baktemperatuur laat verdwijnt veel mooie smaak en verbrand de knoflook. In dit recept is dat niet wenselijk.

Veel baksmaak van de uien, knoflook en spekjes zal door de sponswerking van de champignons in de champignons trekken. Die krijgen hierdoor een heerlijke smaak. Wederom : Uniek.

Zodra de champignons vocht beginnen af te geven, te herkennen aan stoom in de pan, ga ik afblussen met een glas wijn.

De tomatenpuree en de kruiden gaan erbij.

Ook de gesnipperde ui gaat erbij.

Controleren of er voldoende vocht is, eventueel een glas water toevoegen. Let op : Niet te veel saus maken, want de macaroni mag niet gaan "zwemmen" in de saus.

Effe een minuutje of tien met de deksel op de pan laten nagaren.


De saus met zout en peper op de juiste smaak brengen.

Intussen is de macaroni gekookt. Dat is 500 gram macaroni, die precies voldoende is voor deze hoeveelheid saus.

Hop, de macaroni door de saus roeren.

En serveren op een bord. Serveren met of zonder geraspte Parmezaanse kaas. Je kunt er eventueel wat verse fijngesneden peterselie over strooien.

Je hebt 500 gram macaroni bereid, en dat is voldoende voor 5 personen. Per persoon reken je dus 100 gram. Als je met z'n tweetjes bent kun je het overschot prima invriezen.


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/