Kookboeken

 

Mijn grote passie koken heeft zeker zijn weerklank op de herkomst en oorsprong van de Italiaanse keuken. Natuurlijk is ItaliŽ een prachtig land, en dat helpt, maar zeker geldt dat de Italiaanse keuken invloeden heeft gehad van zowel de Gallische alsook de Perzische en Indische keuken. Een kruid als kardemom, dat toch echt van de Griekse landsdelen afkomt, zie je terug in de Italiaanse keuken. Pasta, de nummer 1 van ItaliŽ, heeft zijn oorsprong in China. Tomaten, ook niet uit de Italiaanse keuken weg te denken, komt van origine uit Midden-Amerika (uit de Andes in Mexico) en is pas in 1523 mee naar Europa genomen en bekend geworden, waar men eerst dacht dat het giftig was. In feite is dat ook zo, maar dat geldt alleen voor de bladeren. Vandaar zijn bijnaam : De wolfsperzik. Enfin, ik kan zo een tijdje doorgaan, maar waar het op neerkomt is dat de Italiaanse keuken een fusie van keukens is, zij het dat de traditie al meer dan twee eeuwen terug gaat. En die fusie brengt inspiratie tot diversief koken boven. Daarnaast, en dat is minstens zo belangrijk, zijn tal van Italiaanse gerechten eenvoudig te bereiden en is de basis van de keuken de eenvoud. Dit in schril contrast met bijvoorbeeld de Franse keuken.

Dit zijn de kookboeken die ik raadpleeg voor het maken van tal van gerechten. Soms maak ik een recept na, maar vaker kook ik "geÔnspireerd", waarmee ik wil zeggen dat ik me laat leiden door de kennis van de verschillende gerechten en haar bereidingswijzen, maar toch iets nieuws maak. Vooral het laatste boek op deze pagina, van Harold McGee, helpt me daarbij.

De zijn de boeken in detail, en ik zal ze kort bespreken :

Antonio & Priscilla Carluccio - Koken met Carluccio - Pasta

ISBN 90-6097-500-6

netto 58 pagina's met ongeveer 50/50 verhouding tussen foto's van gerechten en tekst

Het boek bespreekt tal van pasta gerechten en gaat, uiteraard, diep in op het bereiden van de meelpasta.

 


Pellegrino Artusi - De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten - Het standaardwerk van de Italiaanse keuken

ISBN 90-726530-4-1

netto 448 pagina's met hoofdzakelijk recepten (790 stuks) en het boek wordt als de grondlegger van de huidige Italiaanse keuken gezien, die ongeveer een eeuw geleden (1911) is gestorven. De index is heel uitgebreid.


Antonio Carluccio - Mijn Italiaanse keuken is een feest - mijn tradities, mijn geheimen en mijn recepten

ISBN 90-215-3824-5

netto 190 pagina's met een verhouding van 50/50 tussen recepten en mooie foto's, waarmee het boek een mooie sfeertekening van ItaliŽ en haar gerechten geeft.


Antonio & Priscilla Carluccio - Carluccio's Complete Italian Food

ISBN 1-57145-830-1

netto 308 pagina's (Engels) met in de tekst geplaatste foto's van gerechten, kruiden, detailfoto's, foto's van dorpen en landschappen etc. Het boek is zeer uitgebreid en behandeld de hele Italiaanse keuken op een romantische en melancholische wijze.


Culinaria Italia - Italiaanse specialiteiten

ISBN 3-8290-2903-9

netto 484 pagina's met een verhouding van 50/50 tussen tekst en foto's, waarbij een rondreis door ItaliŽ gemaakt wordt en van elke streek de gerechten aan bod komen. Dit boek leest zich als een reisboek en nodigt uit de gerechten zelf te maken.


Harold McGee - Over eten & koken - Wetenschap en overlevering in de keuken

ISBN 90-351-1819-7

netto 629 pagina's met uitsluitend tekst. In dit boek is geen enkel recept te vinden en het boek gaat dan ook over de oorsprong van diverse gerechten en ingrediŽnten, waarbij aandacht wordt geschonken aan de chemische werking van de ingrediŽnten. Het boek heeft een uitgebreide index en is ook als naslagwerk goed te gebruiken.

Dit boek is mijn persoonlijke favoriet, omdat begrip voor en samenhang tussen de werking van verschillende ingrediŽnten wordt uitgelegd. Op die manier snap je beter wat er zich tijdens het bereiden van de gerechten chemisch afspeelt, en en hoe je dus betere resultaten kunt krijgen. 

 


(c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/