Hachee met een twist

 

Deze pagina beschrijft de bereiding van een robuuste, doch vriendelijke hachee. Met een speciale twist.

IngrediŽnten :

l 1 kilo runder schouderlappen, in stukjes gesneden
l 1 kilo uien, in stukjes gesneden
l zakje blanke rozijn (180 gram), 24 uur weken in sterke drank
l halve liter bouillon
l 1 liter water
l 3 eetlepels azijn
l 5 kruidnagels, gevijzeld
l 50 tot 75 gram peperkoek/ontbijtkoek
l 3 laurierblaadjes
l 1 eetlepel gemalen witte peper
l 1 eetlepel zeezout
l 50 gram boter
l in stukjes gesneden perzik (literblik)

 

We starten met een negental biologisch gekweekte (dank je, Pa) zalige uien :

En zetten 200 gram blanke rozijnen een nachtje ondergedompeld in rum, jenever of whisky (ik heb de Schotse Malt Whisky Lagavulin gekozen), zodat deze wellen en de kracht van de drank opnemen. Het schaaltje is goed afgedekt met keukenfolie, om ongewenst verdampen te voorkomen. Laten weken bij kamertemperatuur.

 

 

 

 

 


 

De ingrediŽnten staan hier afgebeeld. Linksvoor staan twee kleine schaaltjes met links 3 laurierblaadjes en rechts witte peper. De twee schaaltjes worden geflankeerd door links het sap van de uitgelekte perziken en rechts de gesneden peperkoek.

Rechts op de tafel staan drie kleine schaaltjes met links zeezout, in het midden gevijzelde kruidnagels en rechts rode wijnazijn. Achter deze schaaltjes staan de in stukken gesneden perzikpartjes.

Daar weer achter staat een klontje boter en een kommetje bouillon.

Helemaal achteraan staan de in stukken gesneden uien, en helemaal links het kommetje blanke rozijnen, dat nu een nachtje in de whisky heeft geweekt.

In het midden staat een schaal met in stukken gesneden runder schouderlappen.

 


Enkele detailfoto's, die voor zich spreken :


Het bereiden van het gerecht vindt plaats in een grote gietijzeren pan, en het braden van het vlees en de uien geschiedt op middelhoog vuur. Het stoven gebeurt op zeer laag vuur.

 

 


Pas wanneer het stoven gereed is, dat zal zijn tenminste na twee uur en alle uien zacht zijn en beginnen uit elkaar te vallen, kunnen de rozijnen en de perzikstukjes erbij. Dit is een detailfoto van de geweekte rozijnen en perzikpartjes voordat ze bij het stoofsel gaan :

 

Overigens ruikt het geheel zaaaalig, zou samen met een klont roomijs en garnering met kaneel en warme chocoladesaus een geweldig dessert vormen.


Het eindresultaat :

 (c) Copyright Koken Met Aschwin - http://koken.met.aschwin.net/